Rendkívüli! Megszűnt a tűzoltók csoportos életbiztosítása: mi védi most őket a balesettől?

Telex2023. június 14. 20:32

Levélben értesítették a katasztrófavédelem munkatársait, hogy április közepével megszűnt a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása. Ennek értelmében ha egy tűzoltó munka közben most sérül vagy hal meg, nem jogosult biztosítási sérelemdíjra. Minden bizonnyal azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium költségvetése.

Különös, magyarázat nélküli levelet kaptak a katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt napokban - írta meg a Telex. A katasztrófavédelem egyes megyei vezetői által kiküldött levélben ez áll:

„Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt. A szerződés 4.6 pontja alapján a biztosító kockázatviselése a szerződés hatálya alatt bekövetkezett, de a megszűnést követően 5 éves elévülési időn belül bejelentett biztosítási eseményekre áll fenn. Kérem, hogy a fentiekről az alárendeltségébe tartozó állományt tájékoztatni szíveskedjen!”

A levél lényege, hogy április 11-ével megszűnt a tűzoltókra vonatkozó élet- és balesetbiztosítás, de arról nincsen szó, hogy a belügy ahelyett újat kötött volna. Felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha most szenved balesetet vagy esetleg hal meg egy tűzoltó. Katasztrófavédelmi forrásaink szerint semmi, a balesetet szenvedő tűzoltók biztosítási esemény esetén nem kapnak semmit, legfeljebb perelhetik a munkaadót.

A csoportos balesetbiztosítás megszűnése amúgy azért probléma, mert a Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a megbízásából dolgozó tűzoltókat. Az 1996. évi XXX. törvény értelmében egészen pontosan: „A tűzoltóság fenntartója a tűzoltóság készenléti szolgálatot, és a tűzoltás irányítását ellátó tagjai részére szolgálati tevékenységükre vonatkozóan köteles élet- és balesetbiztosítást kötni.”

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Lánglovagok nemrégiben azt írta: azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium költségvetése. A szaklap szerint a minisztérium két évre 244 millió forintot szánt erre, miközben az Aegon évente 464 milliós, a CIG Pannónia évente 455 milliós, az Allianz pedig évente 1,558 milliárdos ajánlatot tett. Ez azért számít rengetegnek, mert a legutóbbi, 2021-es biztosítás mindössze 95 millió forintba került.

Címkék:
biztosítás, aegon, tűzoltók, allianz, gazdaság, katasztrófavédelem, belügyminisztérium, balesetbiztosítás, tűzoltóság,