Veszélyben van az európai energiaellátás? Egyre többen aggódnak a következő tél miatt

Pénzcentrum2023. június 8. 15:31

Világszerte pesszimisták az emberek az energiaellátás jövőjét illetően, ami veszélyeztetheti a klímavédelmi célok elérését is – mutat rá az EY 36 000 energiafogyasztó bevonásával készült nemzetközi tanulmánya. A 18 országot átfogó elemzés szerint Európában különösen borúlátóak a megkérdezettek. Az energiaszolgáltatók és a törvényalkotók összefogva képesek lehetnek visszaállítani a felhasználók bizalmát, amivel stabilizálhatják az iparágat.

Az EY friss kutatásában felmérte, hogy miként vélekednek a lakossági fogyasztók a saját energiaszükségleteikről, az energiapiaci lehetőségekről, valamint a fosszilisről a megújuló energiaforrásokra való átállás, másnéven az energiaátmenet aktuális helyzetéről. Az elemzés eredményei alapján Japánban a legpesszimistábbak a válaszadók, mivel az emelkedő energiaárakkal, a piac szabályok lazításával és a fukusimai nukleáris katasztrófa tartós hatásaival is szembe kell nézniük. Ezzel szemben Kínában rendkívül bizakodóak az energiaellátás jövőjét illetően, ami annak is köszönhető, hogy az állam jelentős hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrásokra és nagy volumenű beruházásokat indított az infrastruktúra kiépítésére.

A kutatásba bevont európai országok (Írország, Belgium, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország, és Hollandia) többségében a megkérdezettek az átlagnál kevésbé optimisták az energetikai kilátásokkal kapcsolatban.

Ki lehet jelenteni, hogy az energiaátmenetben vagy az ellátásbiztonság vagy az ár sérülni fog. Ennek a felismerése a világ minden pontján fájdalmasan érintette a lakosságot – hiszen ahogy haladnak előre az egyes országok ebben a folyamatban, annál jobban jelentkeznek a hozzáféréssel, rendelkezésre állással, megfizethetőséggel kapcsolatos kihívások

 – mondta Kovács Levente, az EY-Parthenon energiapiaci szakértője.

Címkék:
európa, európai unió, gazdaság, országok, megújuló, energiaválság,