Itt a bejelentés: a bankoknak az állampapír felé kell terelni a lakosságot

Pénzcentrum2023. június 1. 09:19

A lakosság állampapír-befektetés felé való terelése a célja egy új kormányintézkedésnek. A szerda este a Magyar Közlönyben megjelent döntés kötelezően előírja a pénzintézetek számára, hogy egy évben legalább egy alkalommal értesítést kell küldeniük arról az ügyfeleknek, hogy mekkora hozamot érhetettek volna el az állampapírral.

A szerda este megjelent 209/2023. (V. 31.) kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek 2023. október 1. és 2023. december 31. napja között egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést kell küldeniük a náluk bankszámlaszerződéssel rendelkező természetes személyek számára - számolt be róla a Portfolio.

Ebben a figyelemfelhívó értesítésben a hitelintézet számítással, áttekinthető táblázatos formában bemutatja, hogy a meghatározott referencia-időszakban mekkora hozamot érhetett el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott.

A figyelemfelhívó értesítésben a 2022. október 1-jén a legutoljára kibocsátott és vásárolható vagy jegyezhető Diszkont Kincstárjegy, a lakossági állampapírok vonatkozásában a Kincstári Takarékjegy és Bónusz Magyar Állampapír állampapírok közül állampapírtípusonként legalább egy állampapírba történő befektetéssel elérhető hozam bemutatása szükséges.

A hitelintézet a figyelemfelhívás során az említett összegek esetében számítással bemutatja azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, aháztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával azügyfél mekkora kamatot érhetett volna el. A rendelet alapján felhatalmazást kap az általános politikai koordinációért felelős miniszter, hogy a figyelemfelhívó értesítés formáját és tartalmát – a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszterrel egyetértésben – rendeletben határozza meg.

Címkék:
bankszámla, bank, megtakarítás, állampapír, pénzügyek, gazdaság, hozam, hitelintézet, pénzügyi tudatosság, magyar közlöny,