Döntött az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az elnökségre

Pénzcentrum2023. június 1. 12:31

Megszavazta az Európai Parlament a Magyarország alkalmatlanságát megállapító állásfoglalást - írja az Euronews. Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, 144 szavazott ellene.

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát arra, hogy betöltse az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. A dokumentum szerint a kormány rendre megsérti az EU alapvető értékeit, gyengíti a magyar jogállamiság állapotát és nem működik együtt Brüsszellel, ezért a Tanácsnak mielőbbi megoldást kell találnia a 2024 második felében esedékes elnökségi időszakra.

Varga Judit igazságügyi miniszter még kedden arról beszélt, nem izgatja, hogy az Európai Parlament megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát az EU soros elnöki posztjára, hiszen abba jogilag bele sem szólhat. Az igazságügyi miniszter ekkor arról beszélt, hogy a magyar elnökségi ciklus előkészítése már javában zajlik. 

Címkék:
Európai Bíróság, európai parlament, európa, magyarország, európai unió, európai bizottság, parlament, varga, magyar, miniszter, európai tanács,