Most érkezett! Fegyveres támadás érte a MOL olajkútját

Pénzcentrum2023. május 23. 09:00

Militáns iszlamisták támadták meg a Mol egyik pakisztáni olajkútját. Az első értesülések szerint négy rendőr és két őr a támadás áldozatául esett.  

Iszlamista fegyveresek kedden megrohamoztak egy földgáz- és olajkitermelő üzemet Pakisztán északnyugati részén, megöltek négy rendőrt és két biztonságiőrt - írja a Reuters. A nagyjából 50 fegyveres által elkövetett támadás a MOL Pakistan Oil and Gas Company által működtetett üzemben történt Hangu körzetben, az afgán határ közelében.

A támadást eddig egyetlen csoport sem vállalta magára, és a cég sem kommentálta az eseményeket. A Portfolio összesítése szerint a különböző militáns csoportok, köztük a pakisztáni tálibok, évek óta az északnyugati régió távoli hegységeiből irányítják tevékenységüket, és támadásokat indítanak a biztonsági erők, valamint az infrastruktúra ellen az állam elleni hadjáratukban részeként. Vélhetően ennek része a Mol üzemét ért támadás is.

A rendőrség szerint a fegyveresek két kutat - az M-8 és az M-10 kutat - vették célba nehézfegyverekkel, köztük rakétavetőkkel.

Az M-8-as kút biztonsági őrei visszaverték a terroristák támadását, de az áldozatok az M-10-es kútnál voltak

- mondta Irfan Khan rendőrségi tisztviselő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az biztos, hogy a MOL-nak érzékeny pontja a pakisztáni kút: A Mol csoportszintű átlagos napi szénhidrogén termelése az idei első negyedévben közel 96 ezer hordó/nap volt, ebből a pakisztáni olajkitermelés 0,41 ezer hordónyit, a földgáz 4,5 ezer hordónyit, a kondenzátum pedig 1,1 ezer hordónyit tett ki, vagyis a teljes pakisztáni operáció napi 6 ezer hordónyit tett ki, ami a teljes csoportszintű kitermelés 6,3 százaléka.

A Mol Pakistan a Mol-csoport 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként 1999 óta tevékenykedik Pakisztánban. Pakisztán a kutatás és termelés terén is jelentős mértékben hozzájárul a nemzetközi portfólióhoz - áll a vállalat honlapján. A Mol Pakistan 4 blokkban rendelkezik érdekeltséggel, amelyek közül a Tal és a Marghala blokkban operátorként van jelen.

Címkék:
mol, gyilkosság, terror, támadás, rendőr, terrorcselekmény,