A magyarok javára szolgált az enyhe tél: drasztikusan visszaesett a magyarok energiafogyasztása

Pénzcentrum2023. május 18. 15:01

A földgázfogyasztás az október közepétől április közepéig tartó időszakban az eggyel korábbi fűtési szezonhoz képest 24,5 százalékkal, a felhasznált villamos energia mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon. Az országos energiaigény nagyarányú mérséklését az átlagosnál többnyire melegebb tél mellett a lakosság és más fogyasztók tudatos magatartása is segítette.

A földgázfogyasztás az október közepétől április közepéig tartó időszakban az eggyel korábbi fűtési szezonhoz képest 24,5 százalékkal, a felhasznált villamos energia mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon. Gázból ez hozzávetőleg 2 milliárd köbméteres, áramból 1900 gigawattórás megtakarítást jelent - tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön. Hozzátették az enyhe időjárás mellett a kormányzati intézkedéseknek és a tudatos fogyasztói magatartásnak köszönhető eredmény a következő télen is elősegíti a biztonságos ellátást.

A közlemény szerint a szankciós energiaválságban a kormány magán kezdte a spórolást, mintegy száz központi hivatali épületben felére csökkentette a gázfelhasználást. Az országos energiaigény nagyarányú mérséklését az átlagosnál többnyire melegebb tél mellett a lakosság és más fogyasztók tudatos magatartása is segítette.

Áprilisban a tavalyinál több mint kétszer magasabb készletszintről kezdődhetett meg a hazai gáztárolók feltöltése. A kimagasló kapacitás fele már foglalt, 3,2 milliárd köbméter a rendelkezésre álló gázmennyiség, ez jóval meghaladja az elmúlt fűtési szezon lakossági fogyasztását. Idén másfélszer több védett állami földgáztartalék könnyíti meg a következő télre való felkészülést, erősíti az ellátás biztonságát. A kormány az átlagfogyasztásig egész évben fenntartja a rezsivédelmet. Az Európában egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a tagállami háztartások közül a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és gázt.

Címkék:
rezsi, spórolás, gázszámla, gazdaság, fogyasztás, mti, energiafogyasztás, rezsidíjak, elektromos energia,