Elkeserítő számok jöttek: teljesen felzabálta a járvány a magyar gazdaságot

Pénzcentrum2023. április 26. 09:15

A világjárvány pusztító hatással volt a világgazdaságra, és az Európai Unió tagállamainak hatalmas mennyiségű állami támogatást kellett nyújtaniuk a negatív hatások enyhítésére. Az EU 27 tagállama 2021-ben összesen 334,54 milliárd eurót költött állami támogatásra, ami a 2021-es GDP 2,3 százalékának felel meg - derül ki a most közzé tett állami támogatási jelentésből.

A Portfolio szemlézi a jelentést, és meg lehet állapítani belőle, hogy 190,65 milliárd eurót a 27 tagállam a járványügyi intézkedésekre költött el, ami az összes kiadás 57 százalékát és a teljes uniós GDP 1,3 százalékát teszi ki.

Magyarország egyike azon tagállamoknak, amelyeket a járvány egészségügyi és gazdasági szempontból is jelentős mértékben érintett. Az országnak különböző intézkedéseket kellett elfogadnia, hogy enyhítse a járvány gazdaságára gyakorolt hatását. Magyarország 2021-ben 4,49 milliárd eurót költött állami támogatásra, ami a 2021. évi GDP 2,2 százalékának felel meg. Ebből 4,46 milliárd eurót a járvánnyal összefüggő gazdasági intézkedésekre kellett elköltenie a kormánynak. Összesen 107 alkalommal döntött a magyar állam olyan összegű állami támogatásokról, amelyeket már az Európai Bizottságnak is jelenteni kellett.

 

Címkék:
járvány, magyarország, gazdaság, állami támogatás, kiadások, milliárd, járványhelyzet, járványgörbe, járványtérkép, járványadatok, magyarország egy főre jutó gdp,