Elmaradt Magyarország felülvizsgálata: marad minden, ahogyan eddig volt

MTI2023. március 4. 10:02

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így érvényben maradt a befektetési ajánlású, "Baa2" szintű, magyar szuverén osztályzat és annak stabil kilátása. A magyar államadósság-kötelezettségeket mindhárom globális hitelminősítő a befektetési kategóriában tartja nyilván.

Ez volt Magyarország első idei felülvizsgálati dátuma a Moody's által kijelölt éves menetrendben. A cég legközelebb szeptember 1-én veszi napirendre a magyar államadós-besorolás minősítését. A szuverén osztályzatok felülvizsgálata nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az európai uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon a hitelminősítőknek el is kell végezniük e vizsgálatokat.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő - a Moody's mellett a Fitch Ratings és a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege, az S&P Global Ratings - egyaránt a befektetési ajánlású sávban tartja nyilván Magyarországot.

Címkék:
befektetés, adósság, magyarország, gazdaság, adósbesorolás, globális, minősítés, hitelminősítés, hitelminősítő, moodys,