Bajban vannak a Revolut ügyfelei: szabálytalanságok tömegére bukkantak a banknál

Pénzcentrum2023. március 3. 15:33

A Revolut könyvvizsgálója, a BDO LLP nem tudta független módon ellenőrízni a fintech cég 2021-es beszámolójában közölt 636 millió fontos bevétel közel háromnegyedét – számolt be a hwsw.hu.

Szerdán adta hírül a Revolut, hogy alapítása óta 2021-ben sikerült először nyereséges évet zárnia, miután a fizető felhasználók száma a sokszorosára emelkedett, illetve az alkalmazás használata egyre népszerűbbé vált. Miután magántulajdonban van a cég, így enm kötelessége rendszeres negyedéves jelentésekkel szolgálni, így csak időközönként jelentkezik éves áttekintésekkel.

A Revolut 636,2 millió font bevételről számolt be a 2021-es évet tekintve, ami háromszoros növekedést jelet az előző évekhez képest. A cég ezzel 59,1 millió font adózás előtti nyereséget ért el, amiből a nettó nyereség 26,3 millió font. Ezzel szemben 1 évvel korábban, 2020-ban 205 millió font adózás előtti veszteséget mutatott a pénzügyi beszámoló.

Ezt a cég pénzügyi igazgatója, Mikko Salovaara a Revolut üzletágainak diverzifikálásával és hatékony költségkontrolljával magyarázta, kiemelve, hogy továbbra sincs szüksége külső finanszírozásra. Elmondása szerint a heti aktív lakossági ügyfelek száma több, mint 50 százalékkal nőtt, amivel az egy felhasználóra eső átlagos költekezés 10 százalékot emelkedett. Mindezek mellett pedig a fizetős felhasználk száma 75 százalékkal lett több.

Azonban a jelentés közzététele után borult a bili: a cég könyvvizsgálója nyilvánosan megkérdőjelezte a beszámoló hitelességét. A BDO szerint ugyanis a 2021-es év teljes bevételének 75 százalékát nem lehet teljes mértékben függetlenül ellenőrizni, lévén azok kripto és deviza ügyletekhez köthetőek. Így pedig a társaság bevételei jelentősen eltérhetnek a valóságtól. Ráadásul a cégnek a határidőket sem sikerült betartania: tavaly szeptemberig kellett volna benyújtania a 2021-es jelentését, amire decemberig kapott haladékot. Végül ezt sem sikerült tartania.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Frissítés! (2023.03.10.): Megszólalt a Revolut

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el a Pénzcentrum szerkesztőségének a Revolut sajtóirodája. A kommentárt változtatás nélkül közöljük:

A teljes bevételünk és mérlegünk nem kérdéses. A Revolut 2021-re vonatkozó, az éves jelentésünkben szereplő összes bevételét könyvvizsgálónk megerősítette, hogy az pontos és nem képezi a minősített vélemény tárgyát. Könyvvizsgálónk véleménye tehát azt jelenti, hogy a könyvvizsgálati standardok szerint nem rendelkeztek 100%-os bizonyossággal annak kétséget kizáró megerősítésére, hogy mekkora összeg tulajdonítható bizonyos bevételi forrásoknak (előfizetés, kártyaszállítás, devizaváltás és vagyonkezelési szolgáltatások), de a bevétel ténye és összege nem volt kétséges egy pillanatig sem. A 2021. pénzügyi évre vonatkozóan a BDO "nem azonosított semmilyen lényeges bizonytalansági tényezőt" az üzletmenetünkkel kapcsolatban, és továbbra is "folytatjuk a tevékenységünket".

Címkék:
vizsgálat, cég, adóvizsgálat, beszámoló, millió, font, nyereség, revolut,