Egy éve ezen a napon tört ki az orosz-ukrán háború: megszólalt Zelenszkij, 2023-ban győzelmet aratna

MTI2023. február 24. 12:02

Az ukrán elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy országa 2023-ban győzelmet arat, miközben ő és más ukránok pénteken az orosz támadás első, komor évfordulójára emlékeztek, amelyet Zelenszkij "életünk leghosszabb napjának" nevezett.

"Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell" - mondta a politikus a Twitteren közzétett videóüzenetében. Kijelentette, az ukránok "legyőzhetetlennek" bizonyultak "a fájdalom, a bánat, a hit és az egység évében". Hozzátette, tudjuk, hogy 2023 a győzelmünk éve lesz".

Eközben Olaf Scholz német kancellár, szintén az évforduló kapcsán arról beszélt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúját nem a megtámadott ország önvédelmét segítő fegyverszállítások hosszabbítják meg: mint mondta, hazája szilárdan Ukrajna mellett áll, méghozzá "ma és a jövőben is", a háborút pedig "nem a fegyverszállításaink hosszabbítják meg".

"Éppen ellenkezőleg, minél hamarabb belátja Oroszország elnöke, hogy nem éri el imperialista céljait, annál nagyobb az esély a háború mielőbbi befejezésére" - jelentette ki. A vérontás befejezésének lehetősége Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében van, "ő vethet véget ennek a háborúnak" - mondta Olaf Scholz.

Címkék:
ukrajna, oroszország, háború, orosz-ukrán válság, volodimir zelenszkij, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,