Ebből egyhamar nem lesz EU-s pénz: kiderült, mikor juthat forrásokhoz Magyarország

Pénzcentrum2023. február 19. 10:32

A kormányzati kommunikációban egyre többször hallani, hogy hamarosan érkezhetnek az uniós források, amikhez március végéig teljesítenünk kéne az igazságügyi reformokat. Azonban az elmúlt időszakban lelassultak a tárgyalások, ráadásul ez sem oldana fel minden tételt a 22 milliárd eurós kohéziós támogatásból és az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapból. A Portfolio értesülései szerint viszont kicsi az esély arra, hogy az év második fele előtt megkapjuk ezeket az összegeket.

Lelassultak a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között, így az eddig tervezettnél később fognak megindulni a folyósítások az EU részéről azoknál a forrásoknál, amelyeket még decemberben zárolt az EU-országok képviselőit tömörítő Tanács.

A Portfolio brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy legkorábban április-májusban értékelheti a Bizottság azokat a jogszabályokat, amelyeknek az elfogadását a jogállamisági eljárás lezárása és a helyreállítási források megszerzése érdekében a kormány március 31-i határodővel vállalt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter még pénteken számolt be arról egy interjúban, hogy a jövő héten küldi el a kormány a konkrét javaslatok listáját a vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályairól.

Bár a legutóbbi kormányülésen az egyetemek élén álló alapítványokban tisztséget vállaló miniszterek felajánlották a lemondásukat, de ez vélhetően nem lesz elég ahhoz, hogy az EU engedélyezze az uniós pénzeket, amik többek között az Erasmus-ösztöndíjakat is érinti.

Címkék:
kormány, európai unió, gazdaság, eu, jövő, erasmus, kifizetés, miniszter, bizottság, az európai unió,