Jól belehúzott az olajcég: brutális pénzt szakított a Mol 2022-ben

Pénzcentrum2023. február 17. 08:33

A benzinársapka és az energiaválság ellenére is történelmi rekordprofitot hozott össze a Mol.

1773,9 milliárd forint volt tavaly a Mol profitja az előző évi 1071,9 milliárd forint után - közölték a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A Mol-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forinthoz képest, ez történelmi rekordnak számít.

Úgy tűnik tehát, hogy a cég az energiaválság ellenére, valamint a csak novemberben kivezetett benzinársapka mellett is nagy pénzt tudott szakítani. Persze a magyarázat egyszerű: úgy jöhetett össze, hogy a Mol folyamatosan hozzájutott az olcsó orosz olajhoz, miközben termékeinek nagy részét az oroszhoz képest magas világpiaci árakhoz árazta. A második és a harmadik negyedév rekordjait a Mol a negyedik negyedévben egyébként már nem tudta megismételni, de a cégcsoportnak így is van mit a tejbe aprítani: a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t termelt a vállalat.

 

Címkék:
benzin, forint, mol, benzinár, milliárd, negyedév, mol részvény, mol részvények, mol osztalék, mol csoport, mol árfolyam, energiaválság, benzinárstop, mol nyrt,