Brutálisan elszabadult az energiaválság: az újabb szankciók előtt a csúcsra ugrott az olaj és a gáz ára

Pénzcentrum2023. január 24. 16:30

Kéthavi csúcson a benzin- és gázolajjegyzésárak, a nyersolaj hordónkénti kurzusa a lélektani 90 dolláros szinthez közelít. Eközben az Oroszország elleni újabb, üzemanyagokat érintő szankciók február 5-én lépnek életbe - írja a Világgazdaság.

A nyersolaj ára az utóbbi kétheti emelkedéssel ellensúlyozta azt a zuhanást, amit az év első két napjában tapasztalhattak a befektetők. Az áremelkedés fő oka az optimizmus, amit a kínai újranyitás okozta keresletnövekedés táplál. A benzin és a gázolaj jegyzése kéthavi csúcsra került a február 5-től életbe lépő, orosz termékekre kivetett szankciók előtt, míg Amerikában a rendkívüli hideg tartja magasan az árakat, az időjárás továbbra is hátráltatja a finomítói tevékenységet.

A brent olaj 87 dolláros szint felett zárta a hetet, ez további erősödést jelezhet előre. Arról is beszámolnak, hogy az arany drágulása megállhat, miután a nemesfém 300 dolláros menetelésben van november vége óta.

A réz lendülete viszont nagyon nagy: két hét alatt visszaesések nélkül csaknem 15 százalékot erősödött. A gazdasági lap ennek kapcsán megemlíti, hogy a kínai újranyitás miatti keresleti optimizmust kínálati aggályok is támogatják, hiszen a perui tiltakozások fenyegetik két bánya működését, amelyek a világ réztermelésének körülbelül 2 százalékát adják.

Címkék:
energia, kínai, oroszország, november, olaj, újranyitás, energiaválság, orosz-ukrán háború,