Lincshangulat tört ki Debrecenben: hazaárulózták a helyiek a főispánt az akkugyár miatt + videó

Pénzcentrum2023. január 20. 13:19

Az első percben ordibálásba és fújolásba fulladt a debreceni CATL akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatás. A helyiek hevesen kérdőre vonták Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei főispánt.

Az első percben ordibálásba és fújolásba fulladt a debreceni CATL akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatás. Az eseményt egy 160 ülőhelyes terembe hívták össze, de az érdeklődés akkora volt, hogy több mint kétszázan zsúfolódtak be a helyiségbe - számolt be a HelloVidék a Telex alapján.

Az eseményen Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei főispán és Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője próbálták meg bemutatni a környezetvédelmi engedélyeztetés menetét, de a résztvevők néhány percenként fújolással, bekiabálással szakították meg őket, a főispánt többször is lehazaárulózták. A tiltakozók leginkább abban kételkednek, biztosan betartja-e majd a CATL az iparbiztonsági és katasztrófavédelmi szabályokat, ha a gödi Samsung következetesen nem tartja be azokat.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. A CATL-gyár Magyarország történetének legnagyobb beruházása lenne az építkezés és az üzembe helyezés körülbelül 3000 milliárd forintba kerül; 2025-re 9000 dolgozóra lenne szüksége; a gyár éves kapacitása 100 gigawattóra; a vízigénye pedig napi 3000-6000 köbméter.

Címkék:
BOTRÁNY, gyár, akkumulátor, debrecen, vidék, környezetvédelem, gyárak,