Sokkoló mennyit keresnek a dolgozók ebben a megyében: vajon mi várható 2023-ban?

HelloVidék2023. január 4. 08:22

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait felhasználva a HelloVidék most annak járt utána, hogy hogyan alakultak a Békés megye munkaerőpiaca, a lakásvásárlási kedv és a turizmus többek között.

Békés megye közigazgatási egység Magyarország délkeleti részén: északról Hajdú-Bihar megye, északnyugatról Jász-Nagykun-Szolnok, nyugatról Csongrád-Csanád megye, míg délről Románia határolja. Székhelye Békéscsaba, míg lakossága összesen 326500 fő, amiből látható, hogy folyamatosan csökken a megye népessége. Az élve születések aránya ugyanis itt esett vissza a legnagyobb értékben, így csak a természetes fogyás 1695 fővel csökkentette a megye népességét. 2022 II. negyedévében Békés megyében a 15–64 éves népesség 75,2%-a, 150 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé, számuk 3,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 1,6 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól.

A foglalkoztatottak száma 2022. második negyedévében az országos tendenciával ellentétben 2 százalékot csökkent, azonban a munkanélküliség aránya 21 százalékkal mérséklődött az egy évvel ezelőttihez képest. A teljes munkaidőben dolgozók havi bruttó átlagkereste a tavalyi év első negyedében 20 százalékkal haladta meg a 2021-es adatokat, viszont még mindig jócskán elmarad az országos átlagtól: a bruttó átlagkereset 375 ezer forint, míg az országos 505 ezer forint.

Mindezek mellett sokkoló, hogy 2022. júniusában a megyében 11 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kevésbé, 11%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amivel tovább folytatódott a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia. A pályakezdő álláskeresők száma (821 fő) 24%-kal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 7,3%-ot tett ki.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címkék:
forint, ország, bruttó, megye, halálozás, átlagjövedelem, megyeszékhelyek,