Fontos rezsihatáridő közeleg: eléggé pórul járhat, aki lemarad róla

Pénzcentrum2022. december 20. 18:33

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ismételten felhívja a versenypiaci villamosenergia-felhasználók figyelmét, hogy kellő körültekintéssel, minél előbb vizsgálják meg villamosenergia-beszerzési szerződéseiket, és gondoskodjanak azok mielőbbi megkötéséről, illetve megújításáról. A kivárás kockázata, hogy a versenypiaci felhasználónak egyáltalán nem lesz villamosenergia-ellátási szerződése.

Azok a felhasználók, akik csatlakozási teljesítménye az összes felhasználási helyük tekintetében együttesen meghaladja a 3x63 A-t, illetve közép- vagy nagyfeszültségen vételeznek - jellemzően a kis-, közepes és nagyméretű vállalatok - a versenypiacról vásárolhatnak villamos energiát.

Ezen a piacon az energiakereskedők piaci alapon szerzik be és értékesítik tovább a villamos energiát. Az elmúlt hónapok geopolitikai és makrogazdasági eseményei jelentős változásokat hoztak az energiaellátási szerződések, illetve az ajánlati feltételek terén is. Az árak változékonysága sokkal kockázatosabbá és költségesebbé tette a korábbi időszakokra jellemző fix árazású szerződéses ajánlatok kiadását, elfogadását.

A felhasználók részéről most különösen fontos az ajánlatok értékelése, és az adott helyzetnek megfelelő legjobb ajánlat kiválasztása. Mivel a versenypiacon tevékenykedő villamosenergia-kereskedőknek nincs ellátási kötelezettségük, így a nem lakossági felhasználóknak jól megfontolt érdekük, hogy időben felkeressék a szolgáltatókat és ajánlatot kérjenek.

Akiknek még nincs elfogadott szerződéses ajánlatuk, és kedvezőbb ajánlatra várnak, azt kockáztatják, hogy egyáltalán nem lesz villamosenergia-ellátási szerződésük. A MEKH ismételten felhívja a versenypiaci villamosenergia-felhasználók figyelmét arra, hogy kellő körültekintéssel vizsgálják meg villamosenergia-beszerzési szerződéseiket és azok megkötését, illetve megújítását mielőbb kezdeményezzék.

Címkék:
villamos, mekh, szerződés, ellátás, áramfogyasztás, villamosenergia, villamos energia,