Meglepő adatok: ilyen sokan fizetnek a mobiljukkal Magyarországon

Pénzcentrum2022. december 19. 11:00

Akár online, akár egy fizikai boltban vásárolunk, a pénztárca vagy a bankkártya már egyáltalán nem kötelező kelléke a fizetésnek; ráadásul a mobilos fizetésre nem csak a fiatalok, de az idősebbek közül is egyre többen éreznek rá. Leginkább a gyorsaság és a kényelem miatt értékelik, azok pedig, akik kipróbálták a mobilfizetést, ezentúl valószínűleg nem a plasztik bankkártyát veszik elő fizetéskor – derül ki a Visa felméréséből.

Az utóbbi időszakban alaposan átalakultak a fizetési szokásaink és lehetőségeink; egyre többször nyúlunk a mobilunkért, ha fizetésről van szó, és ma már simán elindulunk otthonról pénztárca vagy bankkártya nélkül is. Ahogy a Visa 8 ország 6000 fogyasztójának megkérdezésével készített a "Mobilfizetési szokások 2022" felmérésének eredményei is mutatják, a magyar fogyasztók 62%-a használ okostelefont az online vásárláshoz és fizetéshez, közel negyedük pedig az üzletekben is mobillal fizet.

A mobileszközök használata a vásárlási folyamat összes szakaszában jellemzővé vált, a magyarok 74%-a így keres a különböző termékek és szolgáltatások között, a kedvezményeket és akciókat 69% böngészi, míg az árak összehasonlítására 59% használja.

Élünk az applikációkon belüli fizetési lehetőségekkel is: leggyakrabban az ételrendelés (31%), a streaming szolgáltatás (24%), a közlekedés (18%) és az utazások (17%) esetében adjuk hozzá bankkártyánkat a különböző alkalmazásokhoz. A válaszadók közel fele (40%) már hozzá adta a kártyáját a legnépszerűbb magyar mobiltárca-alkalmazáshoz is, míg a Z-generáció, azaz a 18-24 éves magyarok 76%-a már minimum egy mobilalkalmazáshoz adta hozzá a kártyáját. 

Ismerjük és használjuk a mobiltelefonos fizetést

A mobiltelefonos fizetést mára a vásárlók 69%-a ismeri, és az új fizetési módokat nem csak a fiatalok használják: a 45-54 éves magyar válaszadók 75%-a tisztában van azzal, hogy az üzletekben már okostelefonnal is fizethetnek, és 22%-a ki is használja ezt a lehetőséget. A kicsit idősebbek, azaz az 55-65 éves magyar internetezők is egyre szívesebben vásárolnak online, 46%-uk a mobilján néz utána egy-egy terméknek vagy szolgáltatásnak, 34%-uk viszont már a vásárlást is ezen bonyolítja. 

Mint Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője egy korábbi sajtóeseményen elmondta,

A mobilokban tokenizált kártyákkal zajlik a tranzakció, a visszaélések száma ezzel gyakorlatilag nullára esik vissza, a chargeback folyamat pedig ugyanúgy működik, mint bármilyen kártyás fizetéskor. 

A mobilfizetés az MNB adatai szerint is elképesztő gyorsasággal terjed Magyarországon, egyre több bank kínál felhasználóbarát mobilfizetési megoldásokat, köszönhetően annak, hogy sikerrel integrálták a nagy szolgáltatók (Apple, Google) megoldásait. Mindez látszik is a mobilfizetési statisztikákon, az idei második negyedévben folytatódott a mobiltárcába regisztrált kártyák számának bővülése, az előző negyedévhez képest 9%-kal, közel 1,5 millióra emelkedett. A második negyedévben a mobilfizetési tranzakciók értéke mintegy 2,5-szeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kutatásban résztvevők szerint a technológia egyik legnagyobb előnye a biztonság (43% a bolti fizetés, 27% az online vásárlás esetében), azok viszont, akik tartózkodnak a digitális fizetéstől, éppen a biztonsági kockázatoktól tartanak.

Az okoseszköz, mint fizetési terminál

Világszerte rengeteg kis- és mikrovállalkozásnak okoz problémát a bankkártyás vagy mobilos fizetés elfogadása. Azonban már nem csak a vásárlók használhatják fizetésre a mobiljukat, ugyanis a Visa Tap to Phone technológiájának köszönhetően a gyors szerződéskötést követően, egy alkalmazás letöltésével az eladók a már birtokukban lévő Androidos okoseszközt terminállá alakíthatják, amin keresztül fogadni tudják a fizetéseket. A tranzakciók teljesüléséhez nincs szükség külön eszköz beszerzésére, és az elektronikus fizetések fogadásának költségei is csökkennek azáltal, hogy nem kell külön terminált bérelni. 

Címkék:
digitális, visa, költség, tranzakció, okoseszköz, bankkártyás fizetés,