Fontos bejelentés a hazai tanárbérekről: ekkor kaphatnak fizetésemelést a pedagógusok

Pénzcentrum2022. december 13. 10:08

Kedden délelőtt fél tízkor sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter. Az eseményen az EU-s tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket ismertették.

Navracsics Tibor a kis csúszással indult sajtótájékoztatón ismertette, hogy a magyar stratégia az uniós tárgyalásokon az volt, hogy nyitott pozíciókkal álltak hozzá, tehát minden olyan kérdés, aggály, ami a Bizottság részéről érkezik, komoly tárgyalási alap volt. A miniszter szerint emiatt jutottak megállapodásra a jogállamisági eljárás keretében és sikerült rákanyarodni a két nagy pénzügyi alappal kapcsolatos tárgyalásokra, ami tulajdonképpen már november végére meghozta az eredményét, a bizottság elmondása szerint kiválónak tartja a magyar helyreállítási tervet, és a tartalmi részét illetően az operatív programoknál sem lát aggályt. Napokon belül aláírhatják a helyreállítási és a partnerségi megállapodásról szóló megállapodást is - folytatta.

A globális minimumadóra és az iparűzési adóra Navracsics Tibor ismertette, hogy az adóterhelés mértékét kell értelmezni az iparűzési adóval kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy ez semmilyen adóemelést nem jelent.

A miniszter a teljesítési menetrenddel kapcsolatban elárulta, napra pontosan teljesítettek mindent, március végén kell még egy utolsó törvénycsomagot elfogadni az uniós pénzekért. Szerinte áprilisban, vagy májusban megszüntethetik a felfüggesztést.

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban kérdésre elárulták, hogy akkor valósulhat meg, ha lesz uniós pénz. Ha január elsejével hozzáférhető lesz a pénz, akkor januártól lesz emelés - mondta Gulyás Gergely.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Navracsics Tibor bízik benne, hogy nem lesznek újabb elvárások. Kifejtette: végrehajtási folyamat zajlik, a Bizottság is nyugtázza az eddig tett erőfeszítéseket. Határidők még vannak, januártól ismét  dolgoznak együtt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Címkék:
pénz, unió, magyarország, magyar, gulyás, miniszter, bizottság, pedagógusok,