Itt a válasz az energiakrízisre: élesedik a három pontos cselekvési terv

Pénzcentrum2022. december 9. 11:03

Szabályozói szempontból a következő év legfontosabb feladata az európai villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata lesz, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és fenntarthatóság hármasa rendkívüli kihívások előtt áll – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese egy panelbeszélgetésen.

A beszélgetésen az elnökhelyettes mellett Beck Zsófia, a Boston Consulting tanácsadó cég partnere és Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária vezérigazgató-helyettese beszélgetett a klímacélok elérése érdekében szükséges energiaátmenet kihívásairól és a kapcsolódó legfontosabb szabályozói kérdésekről. Ságvári Pál elmondta, Európában a villamosenergia-piaci modell felülvizsgálata lesz az egyik legfontosabb energiaszabályozási téma 2023-ban.

A folyamatban részt vesznek az EU jogalkotó intézményein kívül a tagállami független szabályozó hatóságok, valamint az együttműködésüket koordináló uniós ügynökség, az ACER is. A jövőbiztos piaci modell megalkotásához és érvényre juttatásához szükséges átfogó átalakítást azonban nem lehet erőltetett menetben véghez vinni. Jól kell meghatározni a célt, és alaposan ki kell dolgozni minden oda vezető lépést, hogy a villamosenergia-rendszer működésében ne jelentkezzenek anomáliák.

Kizárólag egy jól átgondolt és kellően stabil szabályozási környezet vonzza a szükséges befektetéseket, így az eredményes reformokhoz megfelelő szakmai alapvetésekre és szakpolitikai konszenzusra van szükség, megfontolt megvalósítási ütemterv kidolgozása mellett. Alapvetően három kiemelt igényt kell egységben kezelni: biztosítani kell a fogyasztói kereslet alapját kiszolgáló zsinórtermelést, a rendszer rugalmasságát biztosító erőforrások rendelkezésre állását, valamint a megújuló energiaforrások integrálását is – emelte ki az elnökhelyettes. 

Címkék:
rezsi, áram, rezsicsökkentés, drágulás, modell, rezsidémon, rendszer, villamosenergia, áram ára, rezsiemelés, energiakrízis,