Kiszivárgott a felfüggesztett magyar EU-pénzek sorsa: ekkor jöhet a végső döntés

Pénzcentrum2022. december 6. 11:39

Nem lesz ma döntés az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli ülésén a magyar felzárkóztatási források felfüggesztésének ügyében – írták percekkel ezelőtt névtelen uniós forrásra hivatkozva brüsszeli tudósítók a Twitteren.

A ma reggeli, 9 órás Ecofin munkareggelin eldőlt, hogy nem viszik szavazásra ma a Tanácsban a magyar EU-pénzek felfüggesztési javaslatát és ezzel párhuzamosan szintén nem lesz ma szavazás a globális minimumadó ügyében – írta az EUObserver, és a Népszava brüsszeli tudósítója a közösségi oldalán.

A magyar helyreállítási programot viszont a jelek szerint megvitatják, de valószínűleg abban sem lesz döntés, hiszen a négy ügy valójában csomagban dőlhet majd el. A Financial Times információi szerint a mai albániai EU-Nyugat-Balkáni EU-csúcson Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, illetve Olaf Scholz német kancellár megpróbálják meggyőzni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt,

hogy szavazza majd meg az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós forrás közös hitelfelvételen keresztüli nyújtását, illetve a globális minimumadó második pillérének uniós megszavazását.

Cserébe a magyar helyreállítási programot jóváhagyják a Tanácsban, illetve lobbizhat a két nagy tagállam amellett, hogy 7,5 milliárd eurónál kisebb összeget fagyasszanak be Magyarországnak a feltételességi eljárásban. Így tehát ezzel a háttérbeli tárgyalással is összefügghet, hogy a mai brüsszeli Ecofin-ülésen egyelőre „jegelték” ezeket a témákat, nem lesz róluk szavazás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Orbán Viktor kormányfő tegnap délután a Twitteren nyíltan kiállt amellett, amit Emmanuel Macron az európai energetikai kihívások, az amerikai gázeladások ára és az ebből származó európai ipari termelési és versenyképességi kihívások kapcásn mondott a CBS 60 perc című adásában. Ezután a magyar kormányfő hozzátette:

Ha azt akarjuk, hogy az európai ipar fennmaradjon, gyorsan kezelnünk kell az európai energiaválságot. Legfőbb ideje újraértékelni a szankciókat.

Címkék:
magyarország, európai unió, európai bizottság, finanszírozás, európai tanács, az európai unió, minimumadó,