Beismerte a Mol: tényleg gond van a magyar üzemanyagellátással

Pénzcentrum2022. november 30. 20:12

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül. Ezt követően a Mol is megerősítette, hogy valóban sérül Magyarország ellátásbiztonsága.

Gulyás Gergely a mai, szerdai kormányinfón azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül. A 24.hu-val ezután a Mol is közölte, hogy valóban sérül Magyarország ellátásbiztonsága, aminek három oka van.

A MOL közleménye szerint a gondot egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását ért háborús károk miatt sérülékeny a kőolaj szállítás. Az ukrán hatóságok döntése miatt a vezeték szakaszosan, csúcs időszakon kívül, csökkentett kapacitással működik. Másrészt a Dunai Finomító nem tud elegendő üzemanyagot előállítani. Harmadrészt, az import termékek és importőrök gyakorlatilag teljesen eltűntek a hazai piacról:

novemberben a MOL szolgálta ki a piac 85 százalékát.

A MOL igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a vállalat import csatornáin már több mennyiséget nem tud behozni.

A helyzetet fokozza, hogy a meglévő stratégiai készletből csak vészhelyzetben lenne szabad vételezni és minél hamarabb vissza kell tölteni a kivett mennyiséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiemelték, hogy ennek tetejébe érkeznek még az európai szankciók is, melyek hatásait még nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni.

Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyag importot, amely 2-3 hónapot vesz igénybe

– vonták le végül a következtetést.

Címkék:
benzin, üzemanyag, magyarország, mol, import, benzinár, ellátás, üzemanyagárak, benzinárstop, ársapka,