Hivatalos: nem elég a magyar vállalás, befagyaszthatják az EU-s pénzeket

Pénzcentrum2022. november 24. 18:15

Többséggel, 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament azt a határozatot, ami szerint nem elégséges a magyar kormány által vállalt 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési lépés teljesítése még abban az esetben sem, ha azokat maradéktalanul végrehajtaná a kormány – számolt be a Portfolio.

416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadta az EP azt a határozatot, ami kimondja, hogy nem elég a magyar kormány által vállalt 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési lépés. Az EP gyakorlatilag felszólította az Európai Bizottságot, hogy tartsa fent a 7,5 milliárd eurónyi magyar felzárkóztatási támogatás felfüggesztésével kapcsolatos javaslatát a Tanács felé, az pedig fogadja el minősített többséggel azt a következő hetekben. Ez Magyarország 7 éves felzárkóztatási keretének körülbelül egyharmada, azaz 3000 milliárd magyar forint lenne.

A felfüggesztést csak akkor oldja majd fel a Tanács, ha a magyar korrekciós intézkedések a gyakorlatban is fenntartható hatása van. Ezen felül szorgalmazták, hogy ha a magyar kormány később visszafordítaná a reformokat, akkor az pénzbüntetést fog magaután vonni.

A fentieken túl az EP-képviselők felszólították a Tanácsot és a Bizottságot egyaránt arra, hogy ne engedjenek az EU-pénzek terén a kulcsfontosságú döntések megszakításával nyomást gyakorló Magyarországnak (ilyen eset az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segítség például).

Amennyiben az Európa Tanács nem engedi ki Magyarországot a kondicionalitási (jogállami) eljárás alól, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy befagyaszthatják három – az energetikai és környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési – operatív program forrásainak 65 százalékát. Ez körülbelül 3000 milliárd forintnyi eurót jelent.

Címkék:
kormány, európai parlament, magyarország, európai bizottság, magyar, milliárd, tanács, európai tanács,