Lengyel rakétabecsapódás: Orbán Viktor összehívta a válságstábot

Pénzcentrum2022. november 15. 20:02

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba - írja a Portfolio.

Mai hír, hogy rendkívüli ülésre hívta össze a lengyel kormány nemzetvédelmi bizottságát Mateusz Morawiecki miniszterelnök - közölte kedden a kormányszóvivő, írta az MTI. Piotr Müller a Twitter közösségi oldalon osztotta meg az értesülést.

Akkor még nem szerepelt a közlésben, hogy mi volt a bizottság összehívásának oka, de minden bizonnyal a Lengyelországot ért rakétatámadás miatt kerülhetett rá sor.

A nemzetvédelmi ügyekkel foglalkozó kormánybizottságot 2020 végén hozták létre egy kormányátalakítást követően. A bizottság az igazságügyi-, belügy- és külügyminiszterből, valamint a különleges szolgálatok koordinátorából áll a védelmi miniszteren kívül.

Orbán Viktor miniszterelnök mindezzel párhuzamosan ma este 8 órára összehívta a Védelmi Tanácsot.

Az oka a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás az MTI értesülései szerint. Az ülést megelőzően Szalay-Bobroniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel.

Twitterre megérkeztek az első képek a becsapódásról. Hivatalos források azonban továbbra sem erősítették meg a támadást és a képek valódiságát sem lehet igazolni.

Szintén mai hír, hogy rendkívüli ülésre hívta össze a lengyel kormány nemzetvédelmi bizottságát Mateusz Morawiecki miniszterelnök, amire megérkezett a hivatalos reakció is:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kialakult válsághelyzet miatt" az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik - mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy "ne tegyen közzé meg nem erősített információkat".

Az illetékes szolgálatok "hiteles információkkal szolgálnak" a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket

- mondta el Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren.

További részletek hamarosan.

Címkék:
kormány, portfolio, ukrán, orosz, lengyelország, bizottság, meghalt, lengyel, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,