Érik a klímakatasztrófa Magyarországon: súlyos következményei is lehetnek a meleg ősznek

Pénzcentrum2022. november 9. 11:15

Az elmúlt évek során jelentősen megnőtt az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami a belföldi turizmus számára bár roppant kedvező és a fűtési időszak kezdetét is kitolja, azonban káros hatással lehet a lombhullató erdőinkre – olvasható a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően címő szakportálon.

Az elmúlt 50 év megfigyelései alapján augusztus második felében egy jelentőseb, majdnem 4 Celsius-fokos melegedés történt. Ez azt jelenti, hogy a nyár vége kitolódott szeptember elejére. Ezzel párhuzamosan pedig az őszi hónapok egy része is szignifikánsan elkezdett melegedni.

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus szerint a tartósabb meleg periódusok hosszának és gyakoriságának növekedése októberben és novemberben a leglátványosabb: október 20. utáni időszakra 2-4 fokos emelkedést és 2-5 nappal több meleg napot mutatnak a számok, míg novemberben 1996 óta kétszer több meleg nap fordul elő az azt megelőző időszakhoz képest.

A meleg ősznek lehetnek előnyei, hiszen ez a vízparti turizmus számára lehet kedvező, míg az egyre melegebb október a belföldinek kedvez, illetve az sem mellékes, hogy kitolódik a fűtési szezon kezdete. Azonban a lombhullató erdőkre károsan hat, hiszen hamarabb lehullajtják így a leveleiket.

Címkék:
turizmus, október, november, meleg, nap, erdő, belföldi turizmus, számok, melegedés,