Így változik keddtől a veszélyhelyzet itthon: fontos módosítás készül a lakásvásárlásoknál is

hvg.hu2022. október 29. 11:02

A novembertől életbe lépő alaptörvény-módosítás szerint a kormány meghosszabbítja az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatti veszélyhelyzetet. Egy májusi döntés értelmében változnak az alaptörvényi szabályok, és ennek megfelelően újra ki kell hirdetni a veszélyhelyzetet. Ezzel egy időben a kormány visszavonta azt a rendeletet, mely 5%-ra csökkentette volna a lakások áfáját jövő év elejétól – írja a HVG.hu.

Mivel a veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvényi szabályok az Országgyűlés májusi döntése értelmében november 1-jétől megváltoznak, a jelenleg érvényes veszélyhelyzetet szükséges megszüntetni és az új alaptörvényi felhatalmazásoknak megfelelően a veszélyhelyzetet újra ki kell hirdetni.

A változás bejelentésével egyszerre visszavontak két korábbi kormányrendeletet, melyek így nem lépnek életbe 2023. január 1-től. Az egyik arra vonatkozott, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t vonta volna a magyar állam felügyelete alá.

A másik rendelet szerint január 1-től a lakások áfájának 2023-2024-re 5%-ra csökkent volna, itt viszont  a parlament előtt lévő adótörvénymódosítás törvényi szintre emeli a veszélyhelyzeti normában foglalt előírást, amely 2 évvel meghosszabbítja az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5%-os áfa időbeli hatályát. Így a gyakorlatban nem változik semmi, további is lesz még két évig 5%-os lakásáfa, csak rendelet helyett törvénymódosításban fog szerepelni a kedvezmény.

Címkék:
Alaptörvény, lakás, lakásvásárlás, állam, változás, november, magyar, január, rendelet, veszélyhelyzet,