Nagy meglepetés az energiapiacon: komolyat csökkent a földgáz ára, végre olcsóbb lehet az energia?

Pénzcentrum2022. október 10. 11:32

A hét első napján tovább folytatódik a gázár csökkenése, a reggeli nyitást követően már a 145 eurós szint alatt áll a jegyzés, amire június óta nem volt példa. Az esés hátterében az áll, hogy a vártnál jobban alakul a gáztárolók töltöttsége, valamint az időjárás is a vártnál enyhébbnek ígérkezhet a téli időszakban. Az uniós árplafonnal kapcsolatban továbbra is megoszlanak a vélemények, miután kétségek merültek fel, hogy a plafon bevezetése a fogyasztás megnövekedésével is járhat, ami igencsak n

Hónapok óta nem látott alacsony szintre, 145 euróra csökkent a gáz ára az európai energiapiacon, ilyen alacsony árra június óta nem láthattunk pédát - írja a Portfolio. A reggeli nyitás utáni alacsony  árról azóta visszapattant az ár, 10 óra körül már 150 euró felett volt, de a csökkenés jó hír így hétfő reggelre.

A hirtelen árcsökkenés mögött az állhat, hogy a szezonalitásból adódóan általánosságban nagyobb a volatilitás a termékben a téli időszakban, a jelenlegi előrejelzések pedig enyhébb télről szólnak. Továbbá a gáztárolók a várthoz képest jobban telítődnek, ezért a piaci szereplők lényegében már biztosak abban, hogy az idei télen elégségesnek bizonyulnak a készletek. Az uniós ársapkával kapcsolatban azonban továbbra sincs egyetértés, mivel egy esetleges gázár plafon bevezetésével a fogyasztás is megnövekedhet, ami még nehezebb helyzetbe hozhatná a kontinenst a jövő tavasszal kezdődő betárolási időszakban és a 2023-as téli időszak előtt.

 

Címkék:
energia, energiabeszerzés, gázár, június, reggeli, csökkenés, gázárak,