Megszólalt Putyin a Kijev elleni rakétatámadás után: hivatalosan is beszállhat Belarusz is a háborúba

Pénzcentrum2022. október 10. 14:15

Az ukrán energetikai, katonai és kommunikációs infrastruktúra ellen indított támadásokat Ororszország nagy hatótávolságú rakétákkal - mondta Vlagyimir Putyin. Kijevben és több más ukrán nagyvárosban is robbanások történtek hétfőn reggel.

Ororszország nagy hatótávolságú rakétatámadásokat indított az ukrán energetikai, katonai és kommunikációs infrastruktúra ellen megtorlásul a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő híd elleni támadásért - mondta Vlagyimir Putyin a Reuters szerint az orosz Biztonsági Tanács ülésén.

Az orosz elnök szerint "nyilvánvaló, hogy az ukrán titkosszolgálatok felelősek a terrortámadásért, ezzel Kijev egy szintre helyezte magát a leggyűlöltebb nemzetközi terrorista csoportokkal." Állította, Kijev egy orosz atomerőművet és a Török/Balkáni áramlat gázvezetéket is meg akarta támadni. Az ukránok közben nem ismerték el a támadást.

Az ukrán fővárosban hétfőn reggel történtek robbanások, de Kijeven kívül más városokat is támadtak: Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok szerint az oroszok 75 rakétát lőttek ki hétfő reggel Ukrajnára, amelyek közül 41-et megsemmisített a légvédelmi rendszer.

Közben Alekszandr Lukasenko bejelentette: Oroszország és Belarusz közös haderőt állít fel válaszul az ország nyugati határain tapasztalható feszültség elmélyülése miatt. Belarusz csapatok eddig hivatalosan nem vettek részt a hadműveletekben, az oroszok viszont felvonulási terepként használhatták az országot.

Címkék:
ukrajna, oroszország, putyin, ukrán, orosz, infrastruktúra, kijev, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,