Meglépi az Európai Unió: energiaársapka jön az oroszok ellen, mennyire érinti ez a magyarokat?

hvg.hu2022. október 5. 12:32

Az EU-tagállamok nagykövetei elfogadták a következő, nyolcadik szankciós csomagot. Ezek között szerepel olyan döntés is, mely korlátozza az energiaszektort. A csomagot Magyarország is megszavazta – írja a hvg.hu.

Az új szankciós csomagban további orosz termékekre behozatalát tiltották, valamint a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek listája bővült. Ezen kívül lehetővé tették a szankciókat azokkal szemben is, akik ezeket eddig kijátszották. Tilos lesz az uniós állampolgároknak orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalni.  Szintén elrendelték a kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalmát rendelték el (például a repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok).

A legfontosabb viszont, hogy ársapkáról döntöttek: ez azokra az olajszállítmányokra vonatkozik, melyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba, tehát az EU a cél. Ezzel azt akarják elérni, hogy csökkenjenek az orosz bevételek. A korlátozás Magyarországot nem érinti, ugyanis csak a tengeri szállításra vonatkozik, a hozzánk érkező vezetékes kőolaj, valamint a vészhelyzeti tengri olajszállítás nem szerepelnek a szankióban.

Címkék:
európai bizottság, orosz, termékek, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, kőolaj,