Óriási bajban a távhőt használók: sokszorosára ugorhat fel a díj, mi lesz most?

Pénzcentrum2022. október 3. 09:31

Van olyan önkormányzat, ahol a távhő díja a tizenötszörösére is felugorhat. Alakosságot nem érinti, de a bölcsődék, óvodák bajban lehetnek.

Pénteken jelent meg a rendelet az új távhő-díjakról, ami az önkormányzatokat érinti, a hétvégén elvégzett számítások szerint pedig van olyan önkormányzat, ahol az eddigi összeg tizenötszörösét kell majd díjként befizetni - írja a Népszava. A lapnak a fővárosi önkormányzat egyik illetékese tragikusnak nevezte az újonnan előállt helyzetet.

A lakosságot nem érinti, de mindenki mást kidobtak a prérire. A távhővel fűtött önkormányzati óvodák, bölcsődék, színházak, szociális intézmények számára tízszer annyiba kerül majd a fűtés az idén, mint az előző télen

- mondta a lapnak felháborodva a szakértő. Kiderült az is, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az utolsó pillanatig kivárt, hátha jobb áron lehet majd rögzíteni - augusztus végén 300 euró/MWh áron rögzítette azt az árat, amelyért a távhőcégek megvásárolhatják a szükséges földgázt. Mivel ez az energiahordozó természetesen árban azóta kilőtt, úgy tűnik, hogy most az önkormányzatok fizetik majd meg a távhőcégeknek ennek a döntésnek az árát - teszi hozzá a Népszava.

Címkék:
önkormányzat, rezsi, euró, rezsicsökkentés, bölcsőde, áremelés, távhő, rezsicég, rezsicsekk, óvodák, rezsiemelés,