Megszólalt a szakértő: Magyarország már most recesszióban lehet

Pénzcentrum2022. október 2. 15:01

Felülvizsgálta a magyar gazdaságra vonatkozó előjelzéseket az ING Bank. Virovácz Péter vezető közgazdász szerint Magyarország vészesen közelít a recesszióhoz, miközben az infláció további emelkedésére kell felkészülnünk. A két legnagyobb, magyar gazdaságot övező kihívás pedig az EU-val kötendő megállapodás és az energiakrízis a Portfolió cikke szerint.

Virovácz Péter szerint 2022 harmadik negyedévében jelentős lassulást szenvedett el a magyar gazdaság. Ezt az állítást a közgazdász az úthasználati, energiafogyasztási és az online pénztárgép adatokra alapozza, de a monetáris politika szigorítása, a költségvetés megszorító intézkedései, illetve a megélhetési költségek is alátámasztják a feltételezést. ezek alapján pedig a szakértő az idei GDP-növekedésre vonatkozó progózisát 4,5 százalékra csökkentette és az idei év második félévében technikai értelemben vett recessziót valószínűsített.

Ráadásul jövőre már csak 0,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol Virovácz Péter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel Európát az energiaválság miatt növekvő recessziós kockázatok fenyegeti, Magyarország növekedési kilátásait jelentős lefelé mutató kockázatok övezik.

De nem Virovácz Péter az egyetlen szakértő, aki hasonló megállapításokat tett a közemúltban: Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök szerint nem az a kérdés, hogy lelassul-e a gazdaság, hanem az, hogy puha vagy kemény földet érés lesz-e Európában.

Címkék:
magyarország, gazdaság, magyar, szakértő, szakértők, közgazdász, kockázatok, energiaválság,