Számlagyárat működtető bűnszervezetet kapcsoltak le: óriási kárt okoztak

MTI2022. szeptember 20. 16:31

Számlagyárat működtető bűnszervezet tagjai és a csoport szolgáltatásait igénybe vevő kereskedők ellen emeltek vádat Szegeden – számolt be az MTI.

Az ügyészség minősített költségvetési csalás bűntettével vádolja azt a bűnszervezetet, ami az elmúlt négy évben csaknem 3 milliárd forintnyi áfa befizetését kerülte el. A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai főként az Európai Unióból beszerzett termékekkel kereskedő vállalkozásoknak biztosították azt a lehetőséget, hogy ne kelljen befizetniük az őket, mint első belföldi forgalomba hozókat terhelő áfát.

A bűnszervezet nemcsak egyszerű fiktív számlázást, hanem - akár többszintes fiktív céghálót, fedőraktárakat, strómanokat és a bűncselekmény leplezését szolgáló egyéb megoldásokat tartalmazó - komplett szolgáltatást is biztosított, a számlák bruttó értékének mintegy öt százaléka ellenében. A bűnszervezetnek országszerte voltak megrendelői egyéni és társas vállalkozások, például nagybani piacokon zöldség-gyümölcs kereskedők, csokoládéforgalmazók, élelmiszer- és italkereskedők.

A 37 vádlott 2013 és 2018 között csaknem hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.  A vádlottak között a bűnszervezet tagjai, a működéséhez segítséget nyújtó ügyvéd és strómanok, valamint a szolgáltatást igénybe vevő kereskedők vannak.

Címkék:
áfacsalás, csalás, számla, áfa, forint, kereskedő, ügyészség, vádemelés, számlagyár, kereskedők, vád,