Adventi kivilágításon spórolnának ezek a magyar városok: sötétbe borulnak az utcák karácsonykor?

Világgazdaság2022. szeptember 19. 12:36

Egymás után döntenek takarékossági intézkedésekről a legnagyobb hazai települések, miután sorra kapják a brutálisabbnál brutálisabb összegű ajánlatokat a szolgáltatóktól - írja a VG. A kényszerhelyzetben főként az önként vállalt feladatokon tudnak spórolni a magyarországi települések, melynek a karácsonyi ünnepek is áldozatul eshetnek. Van olyan magyarországi település, ahol már eldőlt, hogy idén nem kapcsolják fel az adventi fényeket.

A 9 ezres lakosú Tamásiban már döntöttek arról, hogy idén elmaradnak az adventi vásárok, és a karácsonyi díszvilágítást sem kapcsolják fel. Székesfehérvár önkormányzatának sajtóosztálya azt közölte, jelentősen csökkentett programmal, de a nehézségek ellenére idén is szeretnék megtartani az adventi vásárt a belvárosban.

Cser-Palkovics András, a város polgármestere a költségek elszállásának illusztrálására kiemelte, hogy a városi uszoda 2021-es 39,5 millió forintos költségével szemben idén várhatóan közel 215 millió forintos lesz a költség. A takarékossági intézkedések keretében meghatározták azt a kört, amelyben az intézményeket mindenképpen működtetni szeretnék a téli időszakban is. Ebbe a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különös tekintettel a bentlakásos intézményekre –, valamint a háziorvosi rendelők, a közétkeztetés és a közvilágítás, illetve valamilyen szolgáltatási szinten a közösségi közlekedés tartozik bele, tehát elsősorban az önként vállalt feladatokat érintően terveznek korlátozásokat, ami Cser-Palkovics András szerin érintheti a kultúrát, a közművelődést és a sportterületet is.

Címkék:
karacsony, spórolás, magyarország, utca, gazdaság, város, ünnep, advent, székesfehérvár, világítás,