Kegyetlen lesz az idei ősz: minden eddiginél drágább lesz az orosz gáz

G72022. július 29. 09:34

Az elmúlt hetekben biztossá vált, hogy az ősszel még az eddiginél is magasabb árat kell majd fizetni az orosz gázért. Ez havi szinten is százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozhatna az MVM-nek. Nyilván erre reagált a kormányzat a rezsicsökkentés masszív korlátozásával. 

 Az, hogy az oroszok júniusban sorra állították le a szállításokat a különböző vezetékeken, rendkívül bizonytalan helyzetet teremtett a piacon, így az árak a márciusi csúcsnál is jóval magasabb szintre emelkedtek. Magyarország szempontjából pedig ezen az sem segített, hogy a költségeket fokozta a forint rohamos gyengülése.

Az orosz import átlagára ősz elejére köbméterenként 600 forint fölé nőhet a G7 becslése szerint, ami azt jelenti, hogy a tényleges piaci ár 9-10-szerese lesz annak, amennyiért a lakosság július végéig kapja a gázt. Ez havi szinten is százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozhatna az MVM-nek. Vagyis feltehetően erre reagált a kormányzat a rezsicsökkentés masszív korlátozásával.

Címkék:
rezsi, forint, rezsicsökkentés, oroszország, orosz, rezsiköltség, rezsidíj, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, rezsikalkulátor,