Hivatalos: hitelből vesz még több gázt Magyarország

Pénzcentrum2022. július 22. 14:45

Tegnap nemcsak a rezsirendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Az este megjelent számból kiderült, hogy különleges földgázkészlet létrehozásáról döntött a kormány, melyet "legfeljebb 1,850 milliárd euró tőkeösszegű hitelből" finanszírozhat a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség.

A Kormány 260/2022. (VII. 21.) Korm. rendelete a különleges földgázkészlet létrehozásáról rögzíti, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség a rendeletben meghatározottak szerint hozza létre, tároltatja és értékesíti a különleges földgázkészletet, amit 2023. április 1-jéig tart fent. A különleges földgázkészlet érték legfeljebb 7 811 000 MWh lehet. A különleges földgázkészlet felhasználásáról miniszteri rendeletben dönthetnek, amennyiben Magyarország földgázellátásának biztosítása érdekében szükséges. Azonban rendeletben kötik ki a felhasználásra engedélyezett földgáz mennyiségét, a jogosultak körét, akik igénybevehetik és azt, hogy a felhasználásra engedélyezett földgáz ára nem lehet kevesebb, mint a földgáz beszerzési ára.

A Közlönyben megjelent további döntés alapjány a kormány felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a különleges földgázkészlet létrehozásához megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan 100%-os mértékű készfizető egyedi állami kezességet vállaljon "a legfeljebb 1 850 000 000 euró tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére". Vagyis mai árfolyamon 736 milliárd forint erejéig.

 

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
hitel, fűtés, kormány, magyarország, gazdaság, földgáz, földgázfogyasztás, kormányhatározat, kormánydöntés,