Történelmi bejelentést tett az MNB: irdatlanul megemelik az alapkamatot

Pénzcentrum2022. július 7. 09:33

Az eddigi 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75%-ra emeli az irányadó kamatot az MNB – derül ki az egyhetes betéti tender csütörtöki meghirdetéséből. A lépés mértéke volt meglepő, Virág Barnabás szerdai kijelentései után csak az volt a kérdés, mennyit emelnek a kamaton – írta meg a Portfolió.

Az elmúlt napokban a forint erőteljesen gyengült többek között az euróval szemben, a kedd reggeli 400 körüli szintről szerda délutánra már 415 fölé emelkedett a jegyzés. Így egyre valószínűbb volt, hogy lépnie kell a jegybanknak. Szerda este Virág Barnabás már jelezte, hogy kamatemeléssel fognak véget vetni a forint gyengülésének.

A kérdés így ma reggelre már csak az volt, hogy mennyivel emelkedik az irányadó kamat. A jegybank végül 200 bázispontos emelés mellett döntött, így 9,75 százalékra nő a kamatszint. A Monetáris Tanács legközelebb július 26-án fog ülésezni, amikor is az MNB jelzései alapján az alapkamat is le fogja követni majd az egyhetes betéti rátát.

A következő időszakban most az a legnagyobb kérdés, hogy menet közben szükséges-lesz e még a maihoz hasonló lépés, vagyis mekkorát kell emelni majd az alapkamaton, illetve, hogy az alapkamat egyáltalán megfékezi-e a forint gyengülését. Ha a magyar deviza ismét gyengülő pályára áll, akkor könnyen előfordulhat, hogy a hónap végéig be kell még avatkoznia a jegybanknak.

Címkék:
mnb, alapkamat, forint, mnb kamatdöntés,