Robbantott a turizmuson a magyar vizes VB: eléggé megugrottak a foglalási számok

MTI2022. július 7. 17:01

A hazánkban megrendezett 19. FINA Világbajnokság ideje alatt látványosan megugrott a külföldi vendégek száma az érintett városokban: Budapesten 30, Szegeden 28, Debrecenben 37, míg Sopronban 150 százalékkal emelkedtek június első két hetében.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján összesen 578 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szállásadók a versenynek otthont adó városokban. A fővárosba körülbelül 220 ezer vendég érkezett, akik összesen félmillió éjszakát töltöttek el. Ezzel pedig a vendégek száma 30 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig közel 17 százalékkal emelkedett június első heteihez képest.

Az adatok szerint ezeknek a vendégeknek mintegy 80 százaléka volt külföldi: a legtöbben Angliából, Németországból, Franciaországból érkeztek. A felmérések szerint Budapesten a forgalom 60 százaléka a szállodákban, míg 30 százalékát a magán- és egyéb szálláshelyek tették ki. De ez a forgalomnövekedés vidéken is érezhető volt: Debrecenben 11 ezren 15 ezer éjszakát töltöttek el. Ez pedig összesen 37 százalékos vendég és 25 százalékos vendégéjszakaszám növekedést jelent. Ide a legtöbben Németországból, Romániából, Izraelből és Angliából érkeztek.

Címkék:
turizmus, külföldi, növekedés, foglalás, vendég, fina,