Előrelépést hozhat ez a döntés az orosz-ukrán háborúban: lépett az Európai Unió

hvg.hu2022. június 24. 11:02

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson tárgyaltak az EU-hoz csatlakozni kívánó országok tagjelöltségéről, így Ukrajnáéról és Moldováéról – írja a HVG.

Tegnap szavaztak az EU-tagországok kormányfői Ukrajna és Moldova  tagjelöltségéről az Európai Bizottság javaslata szerint, mindkét országnak elfogadták a csatlakozási folyamat új szakaszba lépését. A döntés történelmi jelentőségű Ukrajna esetében, és kihathat az orosz-ukrán háború alakulására is. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a döntés erősíti az EU-t, de a tagjelölt országokat is Oroszországgal szemben. Az ülésen Grúzia tagjelöltségéról is szavaztak, de ezt végül nem fogadták el.

Bosznia-Hercegovina tagjelöltségét is támogatta néhány ország, de ez végül nem valósult meg. A találkozó végkövetkeztetéseiben kitérnek rá, hogy Bosznia teljesítse a politikai kötelezettségvállalásait, valamint hajtsanak végre alkotmányos és választási reformot, mellyel európai szintre emelkedhetnek. Végül hangsúlyozzák, hogy az EU kész tagjelölti státuszt adni a balkáni országnak. Észak-Macedónia esetében viszont nem volt előrelépés, bár az ország 17 éve tagjelölt, ugyanis a folyamatot Bulgária blokkolja.

Címkék:
európai unió, európai bizottság, ukrajna, eu, ukrán, orosz, eu csúcs, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,