Így áll most a gázszállítás Oroszországból: jobb, ha a legrosszabbra készülünk

hvg.hu2022. június 23. 19:15

A Nemzetközi Energiaügynökség arra figyelmeztet, hogy jobb lesz, ha Európa felkészül a legrosszabbra, ugyanis valószínű lehetőség, hogy leáll az orosz gázszállítás az egész kontinensre – írja a HVG.

Az ügynökség vezetője nem tartja kizártnak, hogy Európának a gáztartalékaiból kell fedeznie az energiafelhasználását, ugyanis Oroszország idén télen leállíthatja a gázszállítást – figyelmeztetett Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője. Bár Faith Birol szerint nem az a legvalószínűbb forgatókönyv, de fel kell készülni erre az eshetőségre is.

Az elmúlt hetekben több európai ország kapott kevesebb gázt a korábbinál, az Északi Áramlat 1 gázvezetéken pedig múlt hét óta 40%-kal kevesebb gázt szállít Oroszország a kontinensre, de Szlovákia és Ausztria is visszaesésről számolt be. Franciaország június 15-e óta nem kap orosz gázt Németország felől, míg Lengyelország, Bulgária, Finnország, Dánia és Hollandia felfüggesztette az orosz gázszállítást, miután elutasították azt, hogy orosz rubelben fizessenek.

 

Címkék:
oroszország, földgáz, orosz, gáztároló, energiaválság, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,