Hivatalos: az Európai Unió tagjelöltje lett Ukrajna

Pénzcentrum2022. június 17. 14:04

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, hogy adjon európai perspektívát és tagjelölti státuszt Ukrajnának, azzal a feltétellel, ha az ország számos fontos reformot végrehajt - jelentette be Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke pénteken.

Megszületett az Európai Bizottság hivatalos álláspontja Ukrajna EU-csatlakozási szándékáról: eszerint a Bizottság támogatja, hogy Ukrajnát hivatalosan is az Európai Unió tagjelölt országává nyilvánítsák. Ezt Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke jelentette ki sajtótájékoztatóján, Brüsszelben.

"Javasoljuk, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölt státuszt, azzal a feltétellel, hogy az ország számos fontos reformot hajt végre. Ukrajna egyértelműen elkötelezte magát az európai értékek és normák betartása mellett, és már a háború előtt elindult az EU felé vezető úton" - Ursula von der Leyen mondta. A Bizottság elnöke indoklásában kifejtette, hogy Ukrajna az uniós szabályok, normák és sztenderdek nagyjából 70 %-át már végrehajtotta, "mégis fontos munka vár még ránk a jogállamiság, az oligarchák, a korrupció elleni küzdelem és az alapvető jogok terén”.

 

Címkék:
Európai Bíróság, európai parlament, európa, európai unió, munka, ukrajna, jogok, európai tanács, bizottság, ursula von der leyen, orosz-ukrán háború,