Komoly adózási változás jöhet Magyarországon: több százezren találgatnak, mi lesz velük

Világgazdaság2022. június 13. 09:32

Arról már korábban érkeztek bejelentések, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának módosítását tervezi a kormány, az sem kizárt, hogy ez az adózás forma megszűnik. Jelenleg egyébként a kata minden esetben kedvezőbb a munkaviszonyban foglalkoztatottak közterheihez képest – írja a Világgazdaság.

A katánál tervezett változtatások oka az, hogy a kormány be akarja zárni az adózási kiskapukat, ugyanis a katát sok munkaadó a járulékfizetési kikerülésére, illetve azoknak a munkavállalóra hárítására használja. A módosítások egyik lehetséges iránya, hogy az ekhóhoz hasonlóan a minimálbér összegéig a főszabály szerint kell adózni, és az efeletti bevételből lehet a vállalkozói jövedelemként adót fizetni – nyilatkozta Czoboly Gergely ügyvéd a lapnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig korábban arról beszélt, jövő évtől kéne bevezetni az új katát, megemelt éves bevételi maximummal. Jelenleg itthon közel félmillióan adóznak így, úgyhogy a változásokat bizonyára alapos egyeztetések előzik majd meg. 

Ugyan a kormány az utóbbi években igyekezett csökkenteni a különböző adózási formák közötti különbségeket, így is a munkabérre vonatkoznak jelenleg a legmagasabb terhek, tehát akinek van lehetősége a katát választani, annak mindenképpen megéri. Czoboly Gergely szintén lehetséges megoldásnak tartja, hogy a katázók körét azokra a szakmára szűkítsék, melyek miatt egyébként is kitalálták ezt az adózást, azokat a munkaköröket pedig kizárják, ahol visszaélésekre ad lehetőséget ez a fajta adózás.

A másik fontos adózási változás a kis- és középvállalkozások iparűzésiadó-kedvezménye, ami év végétől megszűnik, így újra 2% lesz a mostani a egy helyett, ezt Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár jelentette be. Ez valamennyivel növelni fogja az önkormányzatok bevételeit, amire szükség is lesz, mivel kivonják őket a rezsicsökkentés kedvezményei alól.

Címkék:
kormány, kata, adó, parragh, kata-mutyi, adózás rendje,