Luxushús a magyar hentespultokban: 16 ezerért mérik kilóját ennek a terméknek

HelloVidék2022. június 9. 08:15

Azt hihetnénk, hogy a Magyarországon is feltörekvőben lévő strucctenyésztési ágazat mára elérte, hogy legalább időszakosan felkerüljön a boltok polcaira a rendkívül egészséges strucchús. Ahogy az a vadhúsok esetében a nagyobb élelmiszerláncoknál szezonálisan vagy állandó jelleggel, bár nem túl széles kínálati skálán, de megtörténik. Jelenleg azonban csak az interneten keresztül, vagy a tenyésztővel személyesen felvéve a kapcsolatot, vásárolhatunk strucchúst vagy strucctojást. A farmok többsége az élő madarat értékesíti, a tőlünk nyugatabbra fekvő, gazdagabb országoknak – írja a HelloVidék.

Egyre több strucctelepről hallani országosan, elkóborolt nagy madarakról szólnak olykor a hírek, mi pedig rácsodálkozunk arra, hogy bizony nálunk is sokan tenyésztik ezt a madárfélét. Időnként még egy-egy darált húspogácsát is kifoghatunk strucchúsból, mint legutóbb a Lidl kínálatában, vagy egy-egy nagyobb vásár alkalmával kóstolhatunk struccból készült kolbászt, de egyébként még mindig a kuriózumok közé tartozik nálunk a strucchús fogyasztása.

A Nánás Strucctelepen most 140 termelő állomány van, plusz a természetes szaporulat. Mivel a struccok február és szeptember, legkésőbb október között tojnak, ezt az időszakot nevezzük csúcsidőnek az esetükben.

A keltetési idő a struccnál 40-45 nap, ez függ a tojás nagyságától, a páratartalomtól és a hőmérséklettől is. A telepünkön most négy alkalmazott van rajtam kívül. Mindenkinek megvan a saját feladata. Én csinálom a keltetést, egy munkatársnő van a kismadarakkal, három férfi munkatársam feladata pedig a nagymadarak etetése, a tojásszedés, a tojás fertőtlenítése, és minden telep körüli munka elvégzése.

Ha szeretnél többet megtudni a hazai struccfarmokból, akkor a HelloVidék cikkében olvashatsz a témáról bővebben. 

Címkék:
hús, tojás, állattartás,