Még közel sincs vége a chiphiánynak: erre jó lesz mindenkinek felkészülni

Világgazdaság2022. június 7. 10:45

A pandémia alatt hozzá kellett szoktunk, hogy sok termék globális szinten hiánycikké vált, ezek közül pedig valószínűleg a csiphiány a legsúlyosabb. Mivel ma már szinte minden elektronikai eszközben van mikrocsip, ezért elég széleskörű a probléma, például emiatt kell most annyit várni az új autókra. Most viszont könnyen lehet, hogy átesünk a ló túloldalára, ugyanis hamarosan túltermelés lehet a csipekből – írja a Világgazdaság.

A csiphiány az utóbbi évben sokaknak megkeserítette az életét: aki új autót, laptopot, vagy bármilyen elektronikai eszközt szeretett volna vásárolni, az hosszas várakozási idővel számolhatott. Most viszont úgy tűnik, hogy a komolyabb autógyártó cégek szerint hamarosan vége lesz ennek az időszaknak. Jó kérdés , hogy ezzel a befektetőket akarják-e meggyőzni, vagy pedig valóban hamarosan elfelejthetjük a csiphiány miatti hosszas várakozást. A lapnak Józsa Bence elemző úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy tavaly a világ csipgyártói jelentős kapacitásbővítésbe fogtak, de szerinte ezek csak a jövő év második felében kezdik majd meg a működésüket. Ez alapján csak 2024 első felében fogjuk érezni a csiphiány enyhülését.

Ugyan a koronavírus-járvány kitörésével okolható a kialakult hiány, azonban a pandémia több szempontból a keresletet is csökkentette: jelenleg a technológiai cégek kevesebbet rendelnek, a magas infláció miatt pedig a vásárlói kereslet is lecsökkent. Ráadásul Amerikában a gazdasági szigorítások miatt csökkenhet az autógyártás mértéke, ami miatt megint csak kevesebb csipre van szükség. Ha folytatódik ez a tendencia, miközben a gyártók folyamatosan bővítik a kapacitásaikat, akkor könnyen lehet, hogy csiphiány helyett hamarosan csiptúltengésről beszélhetünk majd.

Címkék:
járvány, gazdaság, autógyártás, chiphiány,