Hivatalos: ez az adókedvezmény jövőre megszűnik Magyarországon

Pénzcentrum2022. június 7. 19:41

2023-ban az önkormányzatok már tudnak élni majd a korábbi lehetőségeikkel, amivel a pandémiás időszakot megelőzően – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a parlamentben átadta a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, miután vázolta a javaslat céljait és főbb számait. Az eseményen az ATV kérdésére Varga Mihály azt mondta, az iparűzési adó mostani rendszere az év végére várhatóan megszűnik.

Ami az iparűzési adókedvezmény mostani rendszerét illeti, ez várhatóan az év végére kifut, tehát 2023-ban az önkormányzatok már tudnak élni majd a korábbi lehetőségeikkel, amivel a pandémiás időszakot megelőzően

– mondta a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

A kormány 2020 decemberében, az ún. második gazdaságvédelmi akcióterv részeként vonta el az önkormányzatoktól a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét; az intézkedést 2021-ben meghosszabbították, így idén a kkv-k legfeljebb 1 százalék iparűzési adót fognak fizetni, írta a Portfolio.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere úgy nyilatkozott, hogy ha az önkormányzatok kiesnek a jövőben a rezsivédelemből, "fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk”. A polgármester hangsúlyozta: "innentől kezdve nincs lehetőség kkv-adó kedvezményre, mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat.” Azt is jelezte, hogy a veszélyhelyzet elmúltával fontos, hogy az önkormányzatok hozzányúlhassanak a díjaikhoz is, hogy lehetőségük legyen növekedést elérni a bevételi oldalon is.

Címkék:
adóbevallás, kkv, adókedvezmény, iparűzési adó, adó, ipar,