Kiderült az igazság: ezért nem termeljük ki a hazai olaj- és gázkészleteket

Pénzcentrum2022. június 3. 19:31

Másról se hallani az elmúlt hetekben, mint az olajembargó, az olaj- és energiaválság, az infláció és az üzemanyaghiány. Az RTL Klub Holoda Attilát kérdezte arról, hogy milyen gazdasági változásokat is hozott az orosz-ukrán háború, és ezt mi, átlagemberek hogyan is érzékeljük a hétköznapokban.

Pár nappal ezelőtt kiderült, hogy Magyarország felmentést kapott az orosz olajembargó alól, így hazánknak egyelőre nem kell lemondania a csővezetékeken érkező orosz olajról. De mivel az embargó alóli felmentés csak időszakos el kell gondolkoznunk arról, hogy hogyan tudunk másféle útvonalon nyersolajhoz jutni, mondta el Holoda Attila, energetikai szakértő a Reggeliben.

A szakértő elmondta, hogy szerinte a magyar államnak fontos, hogy a Mol-nak megmaradjon a nyeresége, hiszen így nagyobb mennyiségű különadót tud kivetni rá. A Mol pedig rengeteget keres az orosz olajon, hiszen bár a Brent és az Ural olajtípusok között mindig is volt 1-2 dollár különbség, most már 34 dollárról (12500 forint) beszélünk.

Mivel a Mol rendkívül olcsón vásárolja az orosz olajat, az első negyedévben rekordnyereséggel zárt

– jelezte Holoda Attila, aki jelezte, hogy bár Magyarországnak vannak olaj- és gázkészletei, de ezeknek a kitermelése nagyon nehéz és drága. A hagyományos készleteink pedig végesek. Így hosszútávon rá vagyunk szorulva a földgáz – és kőolajimportra.

Címkék:
mol, orosz, szakértő, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, embargó,