Kiderültek az első részletek a KATA módosításáról: százezer embert is érinthet a változás januártól

Világgazdaság2022. május 30. 10:30

Már korábban és érkeztek arról hírek, hogy a KATA szabályait módosítani fogják, ami növelné az állam adóbevételeit. Most a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke arról beszélt a Világgazdaságnak, milyen konkrét változásokat terveznek ennél az adótípusnál.

Az év végéig biztosan nem változik vagy szűnik meg a KATA, mondta Parragh László a lapnak adott interjújában. Elmondása szerint ennél több időre van szükség, hogy meghozzák ezt a döntést, illetve megtervezzék, milyen új adókategória helyettesíthetné a mostanit. Parragh szerint az a probléma a kisadózó vállalkozások tételes adójával, hogy visszaélésre, rejtett foglalkoztatásra használható kiskapuk vannak benne. Jelenleg 430 ezer katás adóalany van, az esetleges szigorítás pedig 20-30 százalékukat érintheti, ami egyes becslések szerint akár 100 ezer főt is jelenthet.

A KATA lényege, hogy az önfoglalkoztatóknak alacsonyabb adóterhet biztosít, ezt viszont sokan úgy használják ki, hogy például katásként veszik fel a fizetésük egy részét, így kevesebb adót fizetnek utána. Más esetben a munkáltató kerüli el ezzel a munkavállaló utáni járulékok kifizetését, ugyanis ez a katás adózóra hárul. Ez viszont nem kedvez a munkavállalónak, ugyanis ha csak a minimális havi 50 ezres adót fizeti be valaki, akkor két katával adózott év számít egy évnyi nyugdíj szolgálati időnek. Parragh azzal is okolta a változtatás szükségességét, hogy a KATA 2013 óta nem változott és nem követte az infláció mértékét. Emiatt lehetséges, hogy a jövőben az adófajta havi összegét az inflációhoz vagy a minimálbérhez kötik majd. Szintén növelhetik a KATA eddigi 12 milliós bevételi plafonját, a megrendelői 3 milliós számlázási plafon pedig alacsonyabb lehet. Parragh hangsúlyozta, hogy a változásokkal a jogszerű adózó katások járnak majd jól.

Címkék:
kata, adó, adótörvény, parragh lászló, parragh,