Fordulat az olajembargó ügyében: mentességet kaphat Magyarország?

Pénzcentrum2022. május 30. 15:12

Az EUrologus értesülései szerint a tagállami vezetők célja, hogy politikai egyezségre jussanak az olajembargó kérdésében a ma kezdődő, két napos rendkívüli uniós csúcstalálkozón.

Az orosz olajembargó a központi témája a ma kezdődő, kétnapos rendkívüli uniós csúcsnak. Ennek lényegében egyetlen akadálya a magyar álláspont. Az EUrologus most úgy értesült, a tagállami vezetők célja, hogy mindenképpen politikai egyezségre jussanak a kérdésben, ezért információink szerint Magyarország megkaphatja a szankciók alóli mentesítést.

Egy magas rangú tanácsi tisztviselő szerint ez azt jelenti, hogy az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadát fogják behozatali tilalommal sújtani, tehát megvalósul az, amit Orbán Viktor kért, és a vezetékes olajat - egyelőre - nem érinti a szankció. Ez a “kivétel” ideiglenes, a témára a lehető leghamarabb - vélhetően már a júniusi csúcstalálkozón - visszatérnek a politikusok.

A HVG szerint a magyar kormány korábban arra is szeretett volna garanciát kapni, hogy akkor sem kerül veszélybe az ország energiaellátása, ha valamilyen okból megszűnne a vezetékes gáz továbbítása Oroszország felől. Ezt az EU a “tagállamok közötti szolidaritással” igyekszik majd elérni.

A délután négy órakor kezdődő találkozón először - ahogy mindig - az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával egyeztetnek, majd pedig az Ukrajnának nyújtandó támogatásokat veszik sorra az uniós állam-és kormányfők. Videolinken keresztül csatlakozik a tagállami vezetők értekezletéhez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Címkék:
unió, magyarország, magyar, uniós tagállamok, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, olajembargó,