Egyre nagyobb a baj: 8 milliárdos gyorssegélyt kaphat Magyarország

Pénzcentrum2022. május 20. 09:01

Újabb pénzügyi támogatást utalhatnak Magyarország részére az ukrajnai menekültek ellátására. A Népszava információi szerint az Európai Bizottság nem kevesebb mint 21,1 millió eurónyi (közel 8 milliárd forintot) gyorssegélyt adhat.

A 8 milliárd forintból a hivatalos hatóságok támogathatják majd a menekülteket azzal, hogy többek között élelmiszert és ideiglenes szállást biztosítanak a rászorulóknak, valamint elvégezhetik a határon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat. Az összeg az EU belügyi alapjából érkezik majd, aminek a létrehozási határozata előírja, hogy az érkező források 30 százalékát olyan civil szervezeteknek, valamint helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek nagy részt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában.

Az Európai Bizottság a gyors ügyintézés érdekében az eredmények alapján fogja felszabadítani a szükséges összegeket, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire akarja fordítani azt. A brüsszeli testület pedig utólag meg fogja vizsgálni, hogy a források valóban a céloknak megfelelően lettek-e felhasználva. Az EB egyébként még áprilisban döntött arról egy konferencián, hogy az EU belügyi alapból elkülönít 400 millió eurót az Ukrajnából érkezők megsegítésére.

Címkék:
segély, európai unió, európai bizottság, milliárd, bizottság, menekültek, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, menekült,