Mi a progresszív jelentése? Progresszív lencse, progresszív adózás és progresszív burkolás

Pénzcentrum2022. május 15. 21:02

Gyakran hallhatjuk, hogy valakire, valamire azt mondják, hogy „progresszív”, azonban sokszor, más-más kontextusokban nehéz megítélni, hogy mégis mire értik, mi a progresszív jelentése. Erre a kérdésre keressük most a választ például a „progresszív lencse” vagy „progresszív burkoló” kifejezésekkel kapcsolatban.

Cikkünkben mindent elárulunk a progresszív szó jelentése kapcsán: mi a különbség a lineáris és progresszív adó között, mi a különbség a multifokális és a progresszív lencse között, miben más a megszokottól az, ha azt mondjuk valamire, hogy „progresszív”?

Mi a progresszív jelentése?

A „progresszív” kifejezést használhatjuk emberekre, csoportokra, tárgyakra, sőt, akár még a zenére is, általánosságban a progresszív ember, vagy más progresszív dolog jelentése, hogy újító, haladó szellemű, nyitott az új gondolatra és a pozitív értelemben vett társadalmi előrehaladásra. A progresszív jelentése régies értelmezésben inkább fokról-fokra történő előrehaladást takart (például progresszív törvényekkel progresszív előrehaladást próbáltak elérni).

Milyen a progresszív ember?

A progresszív ember egy olyan haladó szellemű személy, aki valamilyen ágazatban, felfogásban (legyen szó akár gazdasági, társadalmi megoldásokról, művészeti ágakról) nagyon modern, haladószellemű szemléletet képvisel és támogatja az innovatív ötletek, technológiák, gondolatok megvalósulását.

Mi az a progresszív lencse?

Gyakori kérdés, hogy mi a progresszív lencse lényege, hogyan működik egy ilyen különleges optikai eszköz a gyakorlatban. A progresszív lencse lényege, hogy három optikai zónát is kombinálva, képváltás nélkül használható közellátásra és távollátásra is (nem kell cserélgetni két szemüveget), nincs látható, durva határvonal az ilyen progresszív lencsék zónái között.

Mi a különbség a multifokális és a progresszív lencse között?

A multifokális szemüveglencse maga a progresszív lencse, valójában egy olyan innovatív fejlesztésről beszélünk, ami leváltja a bifokális lencsét (felső része távolra, alsó része közelre jó) trifokális lencsére, egy köztes, átmeneti zónával, ami a közepes távolságra való látást is segíti és eltünteti az éles, kellemetlen átmenetet - a progresszív lencse árak Vision Express, Ofotért stb. üzletekben éppen ezért általában magasabbak is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ki a progresszív burkoló?

A progresszív burkoló modern, elterjedt kifejezés a haladó szellemű hideg- vagy melegburkolásra (innovatív, újfajta anyaghasználat, igényesség, alaposság jellemzi a progresszív burkoló munkáját).

Mi a különbség a lineáris és progresszív adó között?

A progresszív kifejezést fokozatosan változó (gazdasági) teljesítményre, jövedelemre vonatkozólag is használjuk (progresszíven csökken vagy nő valami). Az adózásban: lineáris adózás akkor van, ha az adó mértéke a jövedelemalappal egyenes arányban változik (pl. általános/egykulcsos, 15%-os SZJA Magyarországon). Ezzel szemben a progresszív adó (többkulcsos adó) az adóalap növelésével nagyobb mértékben nő, vagyis magasabb jövedelmi státusz esetén több, míg alacsonyabbnál kevesebb adó terheli az adóalanyt.

Címkék:
adó, szemüveg, jelentés, lencse, burkoló,