Küszöbön az újabb uniós szaknciós csomag? Minden a magyar döntésen múlhat

Portfolio2022. május 13. 11:03

Az Európai Unió jelenleg az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag részleteit tárgyalja, melynek részét képezné az orosz olaj ellen bevezetett embargó is. Könnyen lehet azonban, hogy a magyar vétó letesz az EU az embargó tervéről – számol be a Portfolio.

Az Unió tagállamai már a hatodik szankciós csomag 90%-ról megállapodtak, azonban a legfontosabb kérdésben, az olajembargóéban nem sikerült egyezségre jutni. Magyarország eddig határozottan ellene volt annak, hogy betiltsák az Oroszországból jövő nyersolaj importját, még úgy is, hogy mi könnyítést kapnánk alóla. Most pedig uniós diplomaták beszámolójából az derül ki, lehet, teljesen elvetik az olajembargó ötletét a magyar vétó miatt.

Egyelőre nem világos, milyen tervet fognak tárgyalni Brüsszelben, vagy mikor kerül terítékre az olajembargó. Állítólag az is felmerült, hogy elfogadják a magyar kormány javaslatát, miszerint a vezetékes olajszállítás nem esne az embargó alá, csak a tengeri. Amennyiben az EU kivenné az orosz olajra vonatkozó importot, az viszont kifelé azt mutatná, hogy nincs belső egység, a döntéshozatal pedig csak nehézkesen megy. Korábban annyi engedményt tett az EU hazánknak, hogy hozzánk 2024 végéig érkezne vezetékes kőolaj Oroszországból, valamint a REPowerEU csomagból plusz támogatást kapnánk az energiarendszer átalakításához, ez viszont nem volt elfogadható a magyar kormány számára.

Címkék:
kormány, magyarország, európai unió, eu, magyar, orosz, olaj, vétó, embargó, olajembargó,