Gigászi hitelcsalást lepleztek le Magyarországon: lebuktak a szélhámosok, börtönbe kerülhetnek

MTI2022. május 13. 14:01

Hamis okiratokkal százmilliós nagyságrendben igényelt kölcsönöket magyar bankoktól negyvenöt ember az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük - tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség pénteken.

Azt írták, a csalássorozat szervezői - akik közül ketten a pénzügyi szférában dolgoztak - felfigyeltek arra, hogy a magyar pénzintézetek külföldi munkáltatói igazolásokat is elfogadnak a hitelügyintézéseknél, így megállapodtak: olyan embereket keresnek, akik anyagi ellenszolgáltatásért hamis külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokkal személyi kölcsönt igényelnek, majd a felvett összeget elosztják egymás között.

A feltételezett elkövetők között volt, aki a hitelfelvevőket hajtotta fel, más a külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokat hamisította meg, egyikük a hitelügyintézés során személyesen kísérte el az ügyfeleket az ország különböző pontjain - Budapesten, Kaposváron, Siófokon, Szegeden - található bankfiókokba.

A vádlottak hét pénzintézetnek okoztak kárt: 335 millió forint kölcsönt igényeltek, ebből 110 millió forintot sikerült megszerezniük.

A rendőrség tavaly májusban csapott le az elkövetőkre. A bűncselekményekben vezető szerepet vállaló négy embert őrizetbe vette, ők a nyomozás alatt letartóztatásban voltak. Az ügyészség az ügy érintettjeivel szemben különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt emelt vádat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vádhatóság a csalássorozat szervezőivel szemben 8 és 12 év közötti börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a további elkövetők többségével szemben végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Címkék:
hamis, külföld, külföldi, magyar, millió, ügyészség,